A pénzügyi terv – a kiegészítő bevételek

A múlt héten elemeztük a bevételi oldalon szereplő klasszikus bevételeket, ami viszonylag egyszerű, hiszen a frencsájz jószerivel csak a díjak tekintetében különbözik a független vállalkozásoktól. Foglalkozzunk most a néhány opcionális bevétellel és vizsgáljuk meg a másik oldalt, hiszen sokkal bonyolultabb a kiadások listája, ahol nem csak a számok játszanak szerepet, és a bizonytalanság is összehasonlíthatatlanul nagyobb.

Details

Frencsájzolható, de érdemes?

Attól, hogy megtehetek valamit, még nem kell megtennem. Az a tény, hogy ha megteszem, és ezzel nem hoztam rossz döntést, még jelenti azt, hogy a döntés jó is. 

Ahogy mindig hangsúlyozom, a döntő mindig az emberi faktor. Emberek visznek sikerre, vagy döntenek romlásba dolgokat, így az ő szubjektív szempontjai sokszor lényegesebbek, mint a kemény tényeken nyugvó objektív tényezők.

Details

A frencsájzolhatóság elemzése – 2.

A frencsájzolhatóság vizsgálata igen sok témára terjed ki. Aki a frencsájz gondolatával kacérkodik, ki kell válassza a legfontosabb tényezőket, amikre mindenképp pozitív választ kell kapnia, és azokat egy ún. megvalósíthatósági tanulmányban kell elemeznie. Ha valamely kérdésre ezek közül negatív választ kap, meg kell találnia a negatív válasz pozitívra fordításának módját. Ha ez nem sikerül, jobb, ha elfelejti a frencsájz kifejezést is. 

Details

A frencsájzolhatóság elemzése

Az előzőekben tárgyalt kérdéseket azért nevezzük alapkérdéseknek, mert a rájuk adott pozitív válasz a siker elengedhetetlen előfeltétele. Rajtuk kívül még számos kérdés is válaszra vár, de ezekben már lehetséges a kompromisszum, sőt, itt-ott akár a negatív válasz is, bár értek már a frencsájzzal próbálkozókat kellemetlen meglepetések ezekben a témákban is.

Details