A rendszerdokumentáció

A hatékonysági elemzés

Publikálta: Haraszti Mihály      Kategória: A rendszer kidolgozása      Dátum: 2018.03.20.

A leghatékonyabb módszer a folyamatok kiértékelésére, ha az adott folyamatot teljes részletességgel műveletekre bontjuk, és minden műveletet egyenként megvizsgálunk az alábbi 6 lépéses módszer szerint (ha a folyamat átfutási idejének jelentősége van, a lépéssorozat egy hetedik elemmel, a ráfordított idővel is kiegészül)

 

Az egyes műveletek az alábbi ábrán látható lépésekből állnak:

  • az input számbavétele

Részletesen fel kell mérni mindent, amit az adott lépéshez felhasználunk, legyen az anyag, eszköz, információ. Ezeket mind megtakarítjuk, ha kiderül, hogy az adott lépés felesleges, akár azért, mert értéktelen az eredmény, akár azért, mert a lépés felesleges, vagy az ereményt már más módon elértük.

  • a lépés leírása

Rögzítjük, miből is áll a lépés, milyen műveletet végzünk a lépés tárgyán..

  • az output számbavétele

Meg kell határozni, mit is kaptunk a lépés eredményeként.

  • a felhasztáló(k) megnevezése

Meg kell nevezni azokat a személyeket, akik az eredményt a munkájukhoz felhasználják.

a hozzáadott érték meghatározása

Meg kell határozni, hogy az eredmény miért és mennyivel több értékkel rendelkezik, mint amivel a lépés tárgya az adott lépés előtt rendelkezett.

a lépés költsége

Számba kell venni a lépés költségeit (felhasznált anyagok, eszközök amortizációja, idő stb.).

Minden folyamatnál, és a fontos folyamatok minden egyes lépésénél meg kell vizsgálni, hogy a műveletnek van-e felhasználója és született-e hozzáadott érték.

Ha például egy megrendelést bevezetnek a rendelések könyvébe, de azt a rendelések könyvét soha senki ki se nyitotta, akkor a lépés felesleges.

Ha a művelet során nem született hozzáadott érték, akkor megint csak elhagyható az adott művelet. Meglepően sok műveletről derül ugyanis ki, hogy csak azért végzik el, mert „így szoktuk”. Néha teljes munkakörökről derül ki, hogy eredményét soha senki nem használta olyan módon, hogy bármiféle hozzáadott értéket eredményezett volna.

Ha e módon végigmegyünk legalább a fontos folyamatokon, a tapasztalatok szerint még a legsikeresebb vállalkozásoknál is számottevő eredmény születik.

Bár a sorozat bármikor elérhető ezen az oldalon, külön értesítést is kaphatsz a sorozat további részeinek megjelenéséről,  valamint a bloggal kapcsolatos megjegyzéseimről és közlendőimről, ha ellátogatsz a főoldalra és feliratkozol.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment